Центробанк РФ нарахував "під матрацами" у росіян майже $100 мільярдів готівкової валюти

рф,русский,днр,лднр,росія,росіяни,російський,руський,лнд

Росіяни накопичили значний обсяг іноземної валюти , який вони не довіряють своїм банкам та зберігають удома. Загалом йдеться про 8,6 трлн рублів або $96,8 млрд за курсом російського центробанку.

Як пише The Moscow Times, про це свідчать дані російського регулятора станом на початок грудня 2023 року.

Зазначається, що тільки за листопад обсяг валюти на руках росіян збільшився на 82,8 млрд рублів, що стало максимальним місячним приростом з березня 2022-го, коли проти Росії було введено масштабні санкції за війну в Україні.

Також на початок грудня обсяг депозитів росіян у банках за кордоном зріс до 6,6 трлн рублів ($74 млрд). За місяць він збільшився на 95,2 млрд рублів у еквіваленті.

Російська влада шукає спосіб отримати доступ до заощаджень росіян на тлі дефіциту бюджету та зростаючих витрат на війну. Міністр фінансів РФ Антон Силуанов наприкінці грудня заявив, що обсяг депозитів росіян у банках становить понад 40 трлн руб. Ці кошти, за його словами, влада планує задіяти, щоб "забезпечити фінансовий суверенітет", зберегти стійкість фінансового ринку та домогтися розвитку економіки.

Як один із заходів щодо отримання доступу до заощаджень росіян Мінфін і ЦБ країни розробили нову систему пенсійних накопичень. До 2030 року на неї мають перейти щонайменше 9 млн осіб. Зокрема, громадяни мають переказувати свої кошти в недержавні пенсійні накопичення. Президент РФ Володимир Путін доручив уряду залучити у межах цієї програми 250 млрд рублів у 2024 році і не менше 1% ВВП (близько 200 млрд рублів) у 2025-му.

Автор: Юлiя Недашківська