Кабмін зобов’язав "Нафтогаз" та ще п’ять держкомпаній терміново сплатити дивіденди у держбюджет

Кабмін доручив держкомпаніям сплатити дивіденди

Кабінет Міністрів зобов’язав шість державних компаній авансом сплатити до держбюджету не менше 50% дивідендів за 2023 рік.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 27 лютого, а спрямувати кошти до держскарбниці ці компанії мають вже до 29 лютого, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"Уряд, як акціонер, ухвалив рішення спрямувати у держбюджет частину дивідендів компаній, для яких він є органом управління. Це обумовлено необхідністю поповнення державного бюджету в умовах повномасштабної війни для фінансування видатків держави", – пояснив заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Рішення стосується таких компаній:

  • АТ "НАК "Нафтогаз України";
  • АТ "Українська залізниця";
  • ПрАт "Укргідроенерго";
  • АТ "Українські енергетичні машини";
  • ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС";
  • АТ "Українська оборонна промисловість" (колишній "Укроборонпром").

За даними Міністерства фінансів, це дозволить забезпечити надходження до державного бюджету у лютому на 3 млрд₴

Уряд змушений обмежувати видатки через нестачу коштів без допомоги від ЄС та США

Уряд вимушено призупинив або переніс частину бюджетних видатків у січні в умовах відсутності фінансової допомоги від міжнародних партнерів, пояснював голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За попередніми даними, доходи загального фонду державного бюджету у січні 2024 року зменшилися до 116 млрд гривень, порівняно із 127,1 млрд грн у грудні минулого року.

Водночас касові видатки загального фонду держбюджету у січні впали до 149,5 млрд гривень. Для порівняння, у грудні 2023 року видатки загального фонду держбюджету становили 401,4 млрд гривень, у листопаді – 285,7 млрд гривень, у жовтні минулого року – 228,5 млрд₴

Зокрема, видатки на грошове утримання військовослужбовців у січні 2024 року впали до 57,4 млрд грн, що майже вдвічі менше, ніж у грудні 2023 року (107,8 млрд грн). Видатки на придбання техніки, боєприпасів та продукції оборонного призначення для ЗСУ впали до 1,2 млрд грн, порівняно із 90,8 млрд у грудні минулого року.

При цьому фактичні державні запозичення до загального фонду бюджету за січень 2024 року становили 43,28 млрд грн, або 34,6% від запланованих на цей період. У підсумку, за січень 2024 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 14,9 млрд грн, порівняно з 285 млрд грн у грудні минулого року та 145,1 млрд грн – у листопаді.

Автор: Михайло Орлюк