Помічник Путіна запропонував вкрасти 99% статей "Вікіпедії" для створення російського аналогу

У Росії хочуть вкрасти статті

Помічник російського президента Володимир Мєдінський запропонував скопіювати статті з "Вікіпедії" та перенести їх на російський державний портал "Знание.Вики".

Про це Мєдінський заявив на засіданні наглядової ради товариства "Знание" (колишнє "Всесоюзне товариство з поширення політичних та наукових знань"), яке займається створенням російського аналога "Вікіпедії", пише "Коммерсант".

Він уточнив, що до російського проєкту наразі завантажено лише 22 тис. статей, а "Вікіпедія" містить близько 70 мільйонів матеріалів.

"Ми взагалі любимо створювати з нуля нові сутності і намагатися когось наздогнати… Мені здається, зараз час не створювати новий контент з нуля, це складно, а час агрегувати і використовувати чужий контент", – сказав Мєдінський.

За його словами, 99,9% публікацій у "Вікіпедії" з точки зору російської пропаганди "не шкідливі, абсолютно нейтральні і навіть цікаві". Помічник російського президента додав, що решту 0,1% статей у "Вікіпедії" російська влада вважає "ворожими наклепами", який потрібно "якнайжорстокіше модерувати".

Читайте також: Українська "Вікіпедія" посіла 14 місце у світі за кількістю статей

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Роскомнагляд неодноразово погрожував блокуванням "Вікіпедії" за статтю про війну в Україні, яка містила дані, що не співпадають з російською пропагандою.

У березні 2022 року російська цензура вимагала від фонду Wikimedia Foundation Inc. перенести сервери до Росії.

У грудні 2023 року директор спільноти російськомовної "Вікіпедії" Станіслав Козловський оголосив про закриття "Вікімедіа.ру" (займається в РФ підтримкою вікі-проектів, але не контролює сайт енциклопедії) через тиск російської влади, а 2 лютого 2024 року Мін’юст Росії оголосив його "іноземним агентом".

Автор: Михайло Орлюк