Речник Кремля визнав, що Росія перебуває «у стані війни»

Пізніше він уточнив, що не мав на увазі «юридичні зміни», зазначивши, що «де-юре» йдеться про «спеціальну військову операцію», а «де-факто» вона перетворилася на війну

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія перебуває «у стані війни» з Україною через втручання Заходу в те, що Москва раніше називала «спеціальною військовою операцією». Він сказав про це в інтерв’ю виданню «Аргументы и факты», яке належить міській владі Москви.

«Так, це починалося як спеціальна військова операція, але щойно там утворилася ця компашка, коли колективний Захід став учасником цього на боці України, для нас це вже стало війною. Я в цьому переконаний», – сказав Пєсков. Він додав, що всі громадяни Росії мають усвідомлювати це «для своєї внутрішньої мобілізації».

Пєсков не пояснив, чи він говорить від себе чи від імені російського президента Володимира Путіна. Пізніше він уточнив, що не мав на увазі «юридичні зміни», зазначивши, що «де-юре» йдеться про «спеціальну військову операцію», а «де-факто» вона перетворилася на війну. При цьому в російському законодавстві немає поняття «спеціальна військова операція».

Офіційно російське вторгнення в Україну Путін й інші представники влади РФ називають «спеціальною військовою операцією», а за визначення його як «війни» людей у Росії штрафували й ув’язнювали за статтею про так звану дискредитацію армії.

В агресивних коментарях, яких Пєсков зазвичай уникає, речник Кремля додав, що «головне» для Росії – зайняти підконтрольні зараз Україні території чотирьох українських областей (Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської), про незаконну анексію яких раніше оголосила Москва. Пєсков сказав, що Росія «не може допустити існування на своїх кордонах держави», яка прагне «відібрати Крим», тобто відновити свою територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах.

У тому ж інтерв’ю речник Кремля заявив, що в Росії «не чекають» російських громадян, які виїхали за кордон і «стали на позицію ворога своєї країни», а якщо вони воюють проти російських військ зі зброєю в руках, їх «знищуватимуть». Тут він повторив слова Путіна, який заявив, що «зрадників» вбиватимуть, навіть незважаючи на те, що в Росії немає страти.

Коментарі Пєскова пролунали після того, як Володимир Путін був вкотре оголошений переможцем на президентських виборах у РФ, що пройшли минулих вихідних і, за словами незалежних спостерігачів, не були ні вільними, ні чесними.

Голосування стало першими великими виборами, які відбулися в Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Форум