NYT: РФ, Китай та Іран намагаються посилити конфлікти в університетах США через Інтернет

Читать на русском

NYT: РФ, Китай та Іран намагаються посилити конфлікти в університетах США через Інтернет

NYT: РФ, Китай та Іран намагаються посилити конфлікти в університетах США через Інтернет

Росія, Китай та Іран використовують підконтрольні їхнім урядам ЗМІ, а також неавтентичні акаунти, ботів у соціальних мережах або брехливі онлайн-видання для посилення напруженості серед американських студентів та США в цілому на тлі протестів в університетських містечках через ситуацію в Секторі Гази.

Про це повідомляє The New York Times.

Видання поспілкувалося з дослідниками, які виявили як відкриті, так і приховані зусилля РФ, Китаю та Ірану максимізувати протести в США з моменту їхнього початку.

Фахівці не виявили прямих спроб організувати протести чи спровокувати насильство. У центрі уваги, швидше, були висвітлення розбіжностей, які війна в Газі виявила у громадській думці Сполучених Штатів, а також потенційний вплив, який ці розбіжності мають на урядову політику США.

Лише за останні два тижні державні ЗМІ Росії, Китаю та Ірану оприлюднили майже 400 статей англійською про протести. Країни також запустили хвилю контенту з неавтентичних облікових записів або ботів на платформах соціальних мереж, таких як X і Telegram. Також використовують веб-сайти, створені, як у випадку з Росією, для імітації західних новинних видань.

Протести в університетських містечках США, які набрали обертів протягом останніх тижнів, дозволили їм зосередити свою пропаганду на рішучій підтримці Ізраїлю адміністрацією президента Джо Байдена, стверджуючи, що це підриває його міжнародний авторитет і не відображає настроїв американського народу.

Китай, РФ та Іран також просувають оцінку дій поліції США стосовно студентів як прояв державного "тоталітаризму".

Дослідники виявляють відносно популярні облікові записи в соцмережах, які, наприклад, репостять повідомлення з брехливих сторінок держчиновників або дипломатів. Іноді такі повідомлення містять адресовані американським студентам заклики до агресивних дій.

Операції впливу відстежували дослідники з Clemson та NewsGuard, Інституту стратегічного діалогу, Фонду захисту демократій, Австралійського інституту стратегічної політики та компанії з аналізу загроз Recorded Future.

Вони зазначають, що наголос на протестах відбувся після подібних спроб дискредитувати американський пакет допомоги Ізраїлю, Тайваню та Україні на суму 95,3 мільярда доларів.