Оподаткування блогерів Instagram

10 серпня 2022 року на сторінці  офіційного інтернет-представництва Президента України зв’явилась петиція №22/154468-еп від письменника Литвака Євгенія  Павловича - "Оподаткування блогерів". А саме текст петиції: "Зобов’язати всіх блогерів Instagram сплачувати податки за дохід від реклами та монетизації контенту. Коли блогери беруть гроші за рекламу - вони повинні сплачувати податки. Українські блогери - це "чорний ринок", який ускладнюється тим, що в принципі немає КВЕД для ведення блогерської діяльності. Зараз блогерська спільнота по праву позиціонує себе як лідери думок. Настав час працювати "по-білому". Я Литвак Євгеній Павлович, блогер, художник та автор книги "Епоха слави і надії", вважаю що сьогодні актуально розглянути питання власної діяльності".

Інформаційне століття породило безліч нових професій. Але блогер виділяється серед них за тією простою причиною, що ця професія передбачає вплив на суспільну свідомість. Головна особливість блогу (чи відеоблогу - влогу) полягає в тому, що створювати його може будь-хто, для цього не потрібно мати певну освіту. У багатьох блогерів є своє коло читачів. Блог - це інформаційно наповнений щоденник, одна з форм авторського проекту. Автори блогів пишуть про те, що з ними відбувається, висловлюють свої думки з приводу тих чи інших тем, подій. Людям хочеться простоти, чесності та відкритості. А ще - цікавого контенту, який охоче пропонують блогери.

Блогер – це лідер, який має суттєвий вплив на думки і світогляд людей, той, хто отримав підписника шляхом органічного зростання і різних активностей. Тобто, це «онлайн друг», спосіб життя якого імпонує підписнику. За авторським складом блоги можуть бути особистими, груповими або суспільними. За змістом – тематичними або загальними. У цікавій формі вони розповідають про речі, якими захоплені самі - про хобі, спорт, подорожі, літературу та багато іншого. Це цікаво не тільки для того, хто створює, а й для того, хто дивиться - це втягує у певний світ, нову реальність, що створює блогер для себе і своїх підписників.

За минулі роки ряди блогерів-професіоналів значно зросли. А самі блоги стали помітним культурним і соціальним явищем. Якщо говорити про перспективи блогосфери у нашій країні, то вона буде розвиватися. Швидше за все, з’явиться велика кількість блогів різної тематики. Професійний блогер з великою аудиторією має хороший фінансовий дохід. Але не варто думати, що блогери заробляють лише на платних постах. Для багатьох основним заробітком є розміщення звичайної або нативної реклами. 

У кожного з нас бувало так, що ми читаємо цікаву захоплюючу статтю, а потім раптом розуміємо, що це не стаття, а всього лише вміло завуальована реклама. Не так давно в маркетингу з’явилося нове поняття — нативна реклама. Багато блогерів вже розібралися, що ж це таке і як цей інструмент можна ефективно використовувати в ході ведення підприємницької діяльності. За даними незалежних експертів, саме нативна реклама сприймається користувачами краще за інші види реклами в інтернеті. Це поняття, яке використовується в маркетингу, для позначення контенту, який підноситься аудиторії ненав’язливо або в замаскованій формі. 

Блогери розуміють, що основна особливість такої реклами полягає в тому, що повідомлення завжди адаптується під ту платформу, на якій воно розміщене, наприклад instagram. Саме це гарантує успішне сприйняття, а також мінімізує «відторгнення» інформації у читачів/слухачів/глядачів. Тенденція до зростання нативної реклами продовжує зберігатися, адже величезна перевага такого виду комунікації – більша кількість конверсій при нижчих витратах, а головне – довіра аудиторії. 

Наприклад перед читанням нової книги читачі дивляться відгуки на цю книгу від тих людей, хто вже з нею ознайомився. А в першу чергу ви візьмите до уваги відгук професійного літературного критика, наприклад Євгенія Литвака, чиї відгуки публікує BBC NEWS UKRAINE. Зазвичай ціна приватного заказу на його відгук не менше 1000$, і це є на порядок більше ніж відгук середньостатистичного букблогера.

Розглянемо ще один приклад успішного використання нативної реклами, в даному випадку – книга "Епоха слави і надії". Письменник Євгеній Литвак використовує нативну рекламу у своєму контент-романі,  який поданий у вільному доступі в мережах instagram та telegram, де містяться репродукції картин самого автора, які сюжетно пов’язані зі змістом роману. 

Підписники блогера та читачі його роману знайомляться з творчістю художника Алекса Крамера (офіційний псевдонім Євгенія Литвака) саме через текст твору шляхом нативної реклами - книга ілюстрована 13 картинами автора, що прирівнюється до безкоштовної онлайн-виставки. Цей контент був інформативним, і при цьому його утримання не було рекламним. Це дає змогу авторові формувати цільову аудиторію з числа читачів, які відвідують виставки художника та які в кінцевому результаті купують картини.

Крім репродукцій картин, автор розміщує в тексті назви й інших товарів: книга під назвою «Кодекс. Чоловік повинен бути» згадується в третій частині роману за авторством героїні Анни Шиян щодо чоловічого виховання підліток, хоча книга насправді є твором педагогічного змісту автора Марії Беркун. Книга виставлена на декількох спеціалізованих платформах для продажу, наприклад, на «LiveLib», «OLX» тощо. Після згадування її назви в "Епоха слави і надії" кількість продажів зросла - від 1 до 3 книг в день.

Тому головна мета, до якої потрібно прагнути при створенні нативної реклами – надати користувачеві дійсно якісну та корисну інформацію і не заважати йому проводити час в Інтернеті так, як він хоче.

В одному з своїх постів instagram Євгеній Литвак написав: "Я вже не вперше роблю замовлення в цього українського виробника ION CLOTHES. Мені дуже сподобався бренд та я йому довіряю. Я відчув себе президентом сучасного «джентельменського клубу» в якому є свій унікальний дрес-код. Я знаходжусь в приміщенні, де чисто, комфортно та тепло, де можна смачно пообідати, почитати книжку або свіжу газету, познайомитись з особливим свіпрозмовником. Пограти в покер, випити віскі та обговорити політичні теми". Тут немає відкритої реклами, немає спонсорського контенту. Це просто пост про те, що відбувається у повсякденному житті письменника та довіру до бренду ION CLOTHES. Блогер професійно підвищює рівень сприйняття і довіри до бренду або товару, згаданого в публікації.

https://petition.president.gov.ua/petition/154468