"Гарантований покупець" розпочне експорт електроенергії наприкінці весни

електроенергія

ДП "Гарантований покупець" розраховує розпочати експорт "зеленої" електроенергії наприкінці весни цього року.

Право на експорт закріплене постановою Кабінету Міністрів №282 від 12 березня 2024 року, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на пресслужбу держпідприємства.

"Поки ми звернулися до НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює державне регулюваннях у сферах енергетики та комунальних послуг, – ред.) з проханням внести зміни до ліцензійних умов "ГарПоку" з метою надання нам права здійснювати експорт. Якщо враховувати терміни внесення змін до ліцензійних умов, а також терміни проведення аукціонів, то оптимістичним для нас є початок експорту наприкінці весни ", – заявили в пресслужбі "ГарПоку".

"ГарПок" зазначив, що згідно з його розрахунками, які здійснюються під час підготовки змін до закону та розробки нормативних актів Кабміну, прогноз додаткового доходу від експорту становитиме від 1 до 2 млрд грн на рік залежно від ринкової ситуації.

Там уточнили, що розпочати свої аукціони підприємство планує на платформі Української енергетичної біржі, на якій проводяться спільні підготовчі заходи.

Водночас у "ГарПоку" зауважили, що окрім нормативного врегулювання можливості розпочати експорт зараз розробляють відповідний договір і вносять зміни до організаційної структури підприємства.

Щодо пошуку майбутніх контрагентів на європейському ринку, то, як вказали в "ГарПоку", покупці визначатимуться за результатами аукціонів.

"Головне – їхня довіра та готовність прийти на аукціони, які будуть проводитись на платформі на території України. Нами вже розпочато співпрацю з одним із найбільших біржових майданчиків (УЕБ, – ред.), у них є відповідний досвід та технічна можливість для проведення визначених Кабміном аукціонів", – пояснили в пресслужбі.

Крім того, там звернули увагу, що купівля перетину "ГарПоком" проходитиме на загальних підставах на аукціонах НЕК "Укренерго", а також таке право підприємство може, як і всі інші, передати контрагенту, який виграв на аукціоні на експорт.

У держпідприємстві пояснили, що стартова ціна розраховуватиметься відповідно до порядку, затвердженого урядом, і головними її складовими є: ціна позитивних небалансів за останні 30 днів, тариф на передачу, витрати "ГарПоку" на організацію експорту, 10% прибутку та коефіцієнт валютних ризиків. Ціна продажу визначатиметься за результатами аукціону на підвищення.

Очікування від експорту

Як зазначили у ДП, там розраховують, що експорт генеруватиме "живі" кошти для оплати за "зеленим" тарифом, що у свою чергу покращить розрахунки "ГарПоку" з виробниками електроенергії – учасниками його балансуючої групи.

Крім того, це має зменшити обсяги позитивного небалансу підприємства, які утворюються внаслідок специфіки роботи ринку в "сонячні" місяці та значної "зеленої" генерації у періоди низького рівня споживання в країні.

Там також зазначили, що експорт знижуватиме вартість послуги зі збільшення частки виробництва електроенергії із ВДЕ, яку сплачує НЕК "Укренерго", що в свою чергу зменшить фінансове навантаження на компанію та її тариф на передачу.

"На сьогоднішній день НЕК змушений обмежувати виробників ВДЕ у профіцитний час і платить їм значні кошти за обмеження та невироблену електричну енергію", – наголосили в ДП.

Крім того, на думку "ГарПоку", зменшення фінансового навантаження на "Укренерго" також може призвести до перегляду тарифу на передачу, що знизить вартість е/е для кінцевого споживача та позитивно вплине на економіку країни.

Автор: Галина Ялівець