Росія створює систему захисту енергетики від дронів ЗСУ, — ЗМІ

Читать на русском

Росія створює систему захисту енергетики від дронів ЗСУ, — ЗМІ

Росія створює систему захисту енергетики від дронів ЗСУ, — ЗМІ

У РФ офіційно не визнали, що побоюються ударів українськими дронами. Однак готуються створити стандарт захисту від найновіших літальних апаратів, які можуть вдарити по підстанціях.

Компанія "Россети" планує створити систему захисту електромереж на території РФ. Перший етап розробки завершується у травні 2025 року. Втім, йдеться про концепцію, а не про реальну роботу. Подібні дії росіян означають, що є побоювання еволюції українських безпілотників, які почнуть бити з енергетики РФ. Про деталі планів російської компанії розповіли на порталі "Агентство. Новини".

Журналісти порталу отримали доступ до тендерної документації "Росети". Як з’ясувалося, оголошено конкурс на розробку стандартів захисту об’єктів енергетики. Дедлайн конкурсу – 6 травня 2024 року. Сума, яку росіяни готові на це витратити – 14 млн руб. (орієнтовно 100 тис. дол.). Розробник матиме цілий рік на виконання замовлення та 1 травня 2025 року представить результати.

В умовах тендеру зазначається, що планують захищати підстанції потужністю 35 кВт та інше супутнє обладнання. Система повинна включати такі елементи:

  • засоби виявлення (радіолокатори, радіочастотні, оптичні та акустичні прилади);
  • засоби боротьби (що саме мають на увазі, журналісти не деталізували);
  • засоби захисту (бетонні споруди, сітки тощо).

Поки що йдеться лише про стандарти, пояснили у компанії. "Россети" не згадує про війну в Україні і пише в цілому про "розвиток безпілотник літальних апаратів". Однак це означає, що в РФ готуються до ударів повітряних засобів ураження ЗСУ. Тобто чекають, що українські дрони полетять об’єктами енергетики росіян і можуть бути атаки, схожі на удари по Україні, — написали журналісти.