Україна заплатила 370 мільйонів за електроенергію власникам окупованих СЕС,

солнечная,панель

Україна за січень-травень 2023 року заплатила 367 млн грн за електроенергію, яку виробили тимчасово окуповані сонячні станції, що не синхронізовані з українською енергомережею.

Як повідомив народний депутат Андрій Жупанін, це вдалося з’ясувати, отримавши відповіді на депутатські звернення до "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець".

"Перші бачать, чи під’єднана станція до української енергомережі та територій, які ми контролюємо. Другі – сплачують за вироблену електроенергію на підставі даних, що надаються самими станціями", – пояснив Жупанін.

Він зазначив, що дії двох компаній не синхронізовані.

"У зв’язку з цим, може скластися ситуація, за якої (1) сонячна станція в окупації, (2) від’єднана від контрольованої нами території, (3) постачає електроенергію на тимчасово окуповані території, (4) отримує гроші за вироблену електроенергію в Україні. І таких ситуацій аж 38 на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей", – розповів нардеп.

Він додав, що через відсутність синхронізації першочерговим кроком для виплат є інформація про обсяг виробленої електроенергії, що подається самими сонячними станціями.

"До прикладу, ДТЕК та WOG, кілька станцій яких знаходяться в окупації, свідомо вирішили не отримувати ані копійки. Інші 38 станцій вирішили інакше", – зазначив Жупанін.

"Чи можемо ми собі дозволити під час війни платити сотні мільйонів за електроенергію, яку не споживаємо? З одного боку, території окуповані тимчасово, а їх жителі – наші співвітчизники. Окрім цього, власники станцій брали кредити в українських банках і, можливо, зобов’язані виплачувати їх навіть під час війни. З іншого боку, можливо, варто зупинити виплати допоки станції не повернуться під наш контроль?", – підсумував Жупанін.

Він додав, що в планах – підняти це питання для широкого обговорення в рамках засідання Комітету з питань енергетики.