«Енергоатом» дав литовцям 182 мільйони на німецьку систему очищення труб для ПАЕС

АТ «НАЕК «Енергоатом» 28 березня без торгів уклало угоду з компанією «Svertas Group» (Литва) про поставку обладнання для Південноукраїнської АЕС на 4,30 млн євро, або 182,49 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Для енергоблоків №1-2 ПАЕС замовили два комплекти обладнання для систем кулькового очищення конденсаторів ТЖН-А, Б виробництва «Taprogge GmbH» (Німеччина) по 2,15 млн євро, або 91,25 млн₴ Перший поставлять до 5 січня, а другий – до 31 травня 2025 року.

Закупівлю провели без торгів через відсутність конкуренції з технічних причин. Потребу закупити обладнання саме виробництва «Taprogge GmbH» підтвердили заявками «ПАЕС», технічними обґрунтуваннями «Енергоатома» та листом АТ «ХНДтаПКІ «Енергопроект».

Виробник «Taprogge GmbH» надав постачальнику «Svertas Group» повноваження щодо просування та поширення продукції в енергетичній галузі в Україні та країнах Балтії.

Литовською «Svertas Group» керує громадян Литви Олексій Ветлугін. У протоколі про його призначення директором за 2013 рік, який фірма подавала на тендери, її акціонерами були він та ще троє громадян Литви Максим Коротаєв, Ігор Пресняков та Денис Лук’янов. Фірма має статутний капітал 2 896 євро, 83 співробітників та оборот 10,43 млн євро у 2022 році. В Україні вона з 2018 року отримала державних підрядів виключно в «Енергоатома» на 1,93 млрд₴

За даними ЦВК Литви, у 2015 році Ігор Пресняков пройшов у муніципальну раду міста Висагінас, а його дружина Олена Преснякова працювала у «Nukem Technologies GmbH» (Німеччина). Ця компанія є дочірнім підприємством «Атомстройекспорту», який входить до складу російського держконцерну «Росатом». У свою чергу «Nukem Technologies GmbH» має підрозділ під назвою «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» (Німеччина).

Нагадаймо, у 2018 році «Nukem Technologies Engineering Services GmbH» і «Svertas Group» одна в одної виграли два підряди «Енергоатома» щодо обладнання для Хмельницької АЕС на 257,04 млн₴ Першій компанії замовили установку фрагментації і сортування відходів її виробництва за 145,10 млн₴ А друга компанія за 111,94 млн грн повинна була поставити установку вилучення відходів виробництва російської компанії «Атомспецсервіс», яка належить Олександру Міщенку, Володимиру Гермашову та Володимиру Гордієнку.

Заснована в 1953 році німецька «Taprogge» вважається лідером у галузі систем очищення. У 2020 році «Енергоатом» напряму замовив їй систему кулькового очищення для енергоблоку №2 ХАЕС за 2,97 млн євро. Також у 2019-2021 роках вона продала йому кульок до систем кулькового очищення на 56,42 млн грн, а з 2023 року їх вже купують через «Svertas Group».