Новий закон про мобілізацію не вирішить проблем із комплектацією війська, - політолог

Читать на русском

Новий закон про мобілізацію не вирішить проблем із комплектацією війська, — політолог

Новий закон про мобілізацію не вирішить проблем із комплектацією війська, — політолог

Політолог Ігор Рейтерович в ефірі "Теми з Мосейчук" заявив, що новий закон про мобілізацію не вирішить проблем із комплектацією війська та може деморалізувати військових.

Рейтерович зазначив, що документ, зокрема, не вирішив питання щодо ветеранів та демобілізації.

"Проблема не вирішена. І цей закон проблему не вирішує. Військові про це прямо говорять. Багато хто, якщо почитати, пишуть: "Ви ухвалили закон, який до певної міри порожній. Ми не зберемо стільки людей, скільки хотілося б", – каже він.

За словами експерта, це міф — якщо дозволити ветеранам демобілізуватися, то всі вони в один день, після 36 місяців, підуть.

"Це не так. Досвід усіх країн, про які згадували, та ж Хорватія – дуже показовий… Там, коли люди мають таку перспективу, вони часто залишаються служити далі. Тому що у них є розуміння, що до них ставляться з повагою", – зазначив Рейтерович.

Він звернув увагу на деякі, на його думку, дивні пункти документа. Зокрема норму про електронний кабінет призовника, який досі не готовий.

"Я із задоволенням його зареєструю, тому що хочу розуміти, що там відбувається. Але там написано, що Кабмін його тільки створюватиме, два місяці розроблятиме, але через два місяці я маю узгодити свої дані", — дивується експерт.

Рейтерович упевнений – новий закон може призвести до деморалізації військових.

"Вони (військові, – Ред.) прямо кажуть – нам потрібне розуміння перспективи. Ми її не отримали. Так не можна робити!" — Підсумував він.