НАТО може закрити небо на заході України, – ексміністр Польщі Онишкевич

Читать на русском

НАТО може закрити небо на заході України, – ексміністр Польщі Онишкевич

НАТО може закрити небо на заході України, – ексміністр Польщі Онишкевич

Союзники НАТО могли б збивати російські ракети, що летять в напрямку Польщі, над територією України. Для цього потрібні політичні рішення на рівні НАТО й України, а також повний доступ союзників до інформації щодо ситуації у повітряному просторі України.

Про це заявив ексміністр національної оборони Польщі, експерт з безпекових питань Януш Онишкевич. За його словами, станом на сьогодні НАТО "не може розтягнути свою парасольку безпеки над територією західної України".

"Але зараз можна і треба зробити таким чином, щоб ракети, які можуть порушити повітряний простір Польщі, могли збиватися польською системою ППО з території нашої країни. Утім це вимагатиме володіння польською стороною повною ситуаційною обізнаністю щодо повітряного простору України, тобто інформацією з українських радарів й інших засобів, чого на сьогодні польська сторона не має", – зазначив Онишкевич.

Польська система ППО може реагувати на ситуацію з підльотом ракети в останній момент, коли вже може бути запізно для її збиття. Рішення про збиття ракет над Україною, що летять в напрямку Польщі, можна прийняти, але це вимагатиме подолання опору і табу, зокрема, і з боку партнерів по НАТО, адже вони мають погодитися на застосування союзницьких засобів ППО або, принаймні, не виступати проти.

Онишкевич не виключає, що в майбутньому НАТО ухвалить рішення про повний захист неба над західною частиною України, але це "вимагатиме трохи часу". Існує можливість досягнути рішення про збиття ракет, які летять в напрямку Польщі вже під час саміту НАТО, що відбудеться в липні у Вашингтоні.