Броніслав Куліков - агент "Росатома"? Як працює механізм шпигунства і саботажу

З  січня 2023 року тема санкцій проти «Росатома» стала пріоритетною в політичних колах Європи, США та України.

Заклики міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до міжнародної спільноти запровадити санкції проти "Росатома" як складової російської агресії є ще одним сигналом для негайних і рішучих дій, щоб зупинити кремлівського диктатора. Інформаційний фон світових ЗМІ на тему «Росатома» за останні 30 днів виглядає наступним чином:

Динаміка індексу інформаційного сприяння

куликов

Рейтинг "Подій"

Аналіз публікацій по «Росатому» дає підстави стверджувати, що ця російська компанія знаходиться в «червоній зоні» світових ЗМІ. Наприклад, 20 січня 2023 року в газеті Washington Post авторка Кетрін Белтон опублікувала статтю «Російська державна ядерна компанія допомагає військовим операціям ... »

У даній статті автор звернув увагу на наступні моменти:

  • "Росатом" все ще має важелі впливу на енергетичний сектор Європи
  • «Росатом» – складова агресії Росії проти України
  • "Росатом" причетний до обходу санкцій США та ЄС для отримання забороненої технологічної продукції на користь російських військових структур
  • «Росатом» привласнив Українську Запорізьку АЕС

Як і всі російські корпорації, «Росатом» контролюється Кремлем та служить інструментом ведення агресивної війни і здійснення актів ядерного тероризму. Розслідування журналістів щодо "Росатома" зайняло кілька місяців і вилилося в ряд документів, які свідчать про те, що "Росатом" 

російська влада продовжують використовувати підставні компанії в європейських країнах і Україні для промислового шпигунства і диверсій на свою користь.

В    ході журналістського розслідування привернув увагу громадянин Ізраїлю Броніслав Куліков (Bronislav Kulikov), який проживає в Чехії і часто приїжджає до Києва та Варшави. Чому саме Броніслав Куліков (Bronislav Kulikov) є тою фігурою, на яку слід звернути увагу?

куликов

Куліков в Чехії

Броніслав Куліков (Bronislav Kulikov) значиться бенефіціаром групи компаній BRESSON. В даний час податкові органи Чехії ведуть розслідування щодо Кулікова і його компаній за несплату податків на суму близько 2 000 000 чеських крон. Історія Броніслава Кулікова в бізнесі почалася в 2002 році, коли він приїхав до Чехії і за 3 000 000 євро купив завод «CKD Ducla». 

куликов

В   даний час цей завод так і не приступив до роботи. З якою метою Броніслав Куліков купив цю компанію? Де він взяв такі гроші? Хто допомагав йому в цій угоді?

Спробуємо сформулювати відповіді. По-перше, походження цих грошей невідомо і виглядає як відмивання брудних коштів. Але це на перший погляд. По-друге, власником заводу є «БРЕССОН Енерджі а. с.» (BRESSON energy a.s.) і згідно з фінансовою звітністю вона не веде діяльності. Відповідно, сам завод не є гравцем в сегменті ринку. Економічний сенс в таких інвестиціях може бути один – усунення конкурента з ринку. На чию користь таке було зроблено?

Аналіз фінансових і нотаріальних документів про бізнес Кулікова в Чехії виявив ряд цікавих фактів. При вивченні питання участі Кулікова в бізнесі, який зареєстрований в юрисдикції Чехії, були прийняті маркери залучення як «Власник» і «Посадова особа», а також інвестиції від Кулікова і фінансовий результат пов’язаних компаній. Крім того, визначався характер компаній: «Компанія-хижак» і «Компанія-жертва». Ці маркери дають розуміння як ролі Кулікова в бізнесі, так і заслуг / провини Кулікова в його діяльності.

Куліков, Чеська Республіка

 

 

 

Інвестиції від

 

Компанія

Функція

Дата

Кулікова

Фін.результат 2021

ASK Trade sro

компаньйон

13.05.2005

200 000 Kc

0 Kc

BRESSON Energy

 

 

 

 

as

Член правління

15.02.2017

100 000 Kc

-5 036 000 Kc

BRESSON GROUP

 

 

 

 

sro

Посадова особа

19.06.2020

5 000 Kc

0 Kc

BRESSON LYNAX

 

 

 

 

sro

Посадова особа

30.11.2020

10 000 Kc

0 Kc

BRESSON POWER

 

 

 

 

as

Директор

20.04.2018

2 000 000 Kc

0 Kc

EL Investments as

компаньйон

04.06.2018

20 000 Kc

0 Kc

Европейская

 

 

 

 

ассоциация

 

 

 

 

энергетической

 

 

 

 

безопасности

Голова Правління

03.15.2022

10 000 Kc

0 Kc

FORTECO EUROPE

 

 

 

 

sro

Посадова особа

23.06.2016

3 000 Kc

-7 000 Kc

IKOM ESTATE

 

 

 

 

s.r.o.

компаньйон

23.04.2007

66 000 Kc

0 Kc

PRIZMIX & CO sro

компаньйон

06.12.2014

100 000 Kc

0 Kc

SOLDEX Group,

 

 

 

 

s.r.o.,

 

 

 

 

ликвидируется

компаньйон

02.01.2008

100 000 Kc

150 000 Kc

SYNERGOATOM

 

 

 

 

SE

Голова Правління

05.06.2022

1 000 000 Kc

0 Kc

United

 

 

 

 

Association for

 

 

 

 

Digitalization and

 

 

 

 

Cybersecurity z. s.

Віце-директор

28.11.2018

0 Kc

0 Kc

 

Голова

 

 

 

Witkowitz

Спостережної

 

 

 

Atomica as

ради

02.01.2021

0 Kc

0 Kc

Witkowitz

 

 

 

 

Atomica as

Член правління

28.02.2020

0 Kc

0 Kc

Yuzhmash CZ as

Віце-президент

23.04.2020

0 Kc

0 Kc

ZEOOZE sro

компаньйон

22.10.2009

2 000 Kc

28 000 Kc

ЗАГАЛОМ:

 

 

3 616 000 Kc

-4 865 000 Kc

Очевидно, що офіційний фінансовий результат власного бізнесу Кулікова негативний і не має економічного сенсу в класичному розумінні: ведення бізнесу завжди має на меті отримання прибутку

куликов

Нетипова ситуація для бізнесу очевидна: незважаючи на гіперактивність Кулікова, його компанії показують негативний результат. Це можна пояснити наступними міркуваннями:

  • Бізнес Кулікова в Чехії йому насправді не належить і служить зовсім іншим цілям і іншим організаціям, які вважали за краще не афішувати себе. Наприклад, мета проникнення в Чеську Республіку приватних осіб і компаній, які переслідують незаконні цілі.
  • Бізнес Кулікова може бути причетний до незаконної діяльності та підлягає фінансовому моніторингу з боку влади Чехії та Європейського Союзу
  • За своїми характеристиками бізнес Кулікова можна віднести до сегменту «малого бізнесу» Постійна зміна компаній, видів діяльності (торгівля деревиною, залізнична складова, космічна галузь, атомна енергетика), їх назви і власників має ознаки «замітання фінансових слідів» і виконання функцій, не властивих законному бізнесу.
  • На підставі нотаріальних документів були встановлені ділові зв’язки Кулікова з дагестанською діаспорою в Карлових Варах
  • Напевно, мова може йти про легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом (відмивання «брудних грошей» в Євросоюзі)
  • Також можна говорити про зв’язки Кулікова зі спецслужбами РФ в плані проникнення їх агентів в країни Євросоюзу.
  • Зв’язок Кулікова з російською злочинністю. Кадіна Катерина - вдова вбитого лідера злочинного угруповання з Волгограда РФ - Кадіна Владіміра Вікторовіча

Інсайдерська інформація про партнерів Кулікова з дагестанської діаспори була отримана з Чехії:

  • Ділові партнери Кулікова з дагестанської діаспори Муса Адачов, Ахмедбек  Ахмедбеков, Тимур Шамсутдінов довгий час жили в Чехії і підозрювалися в скоєнні крадіжок автомобілів, ухиленні від сплати податків, відмиванні «брудних грошей»
  • Муса Адачов і Ахмедбек Ахмедбеков адаптовані до бізнесу в Чехії номінально як «економісти» і «бухгалтери».

куликов

На фото: "бухгалтери" Муса Адачов і Тимур Шамсутдінов в будинку Адачова в Карлових Варах

куликов

Муса Адачов в грудні 2020 року під Кремлем в Москві

куликов

куликов

Також стало відомо, що Єкатєріна Кадіна, вдова вбитого злочинного лідера з Волгограда, переїхала в Чехію і взяла участь в спільному бізнесі з Ахмедом Ахмедбековим і Мусою Адачовим, партнерами Кулікова.

куликов

Владімір Кадін був застрелений 18 серпня 2011 року в центрі Волгограда.

куликов

Кадін Владімір при житті в своєму кабінеті боксерського клубу «Роккі» в Волгограді біля портрету Путіна

куликов

Кадіна Єкатеріна, вдова кримінального авторитета з Волгограда (РФ) 

куликов

Куліков і КДБ-ФСБ. Російська «мережа» в Чехії

Броніслав Куліков (Bronislav Kulikov) через компанію IKOM ESTATE s. р. о. пов’язаний діловим партнерством з громадянином Росії Михайлом Петровичем Мітрюковим, колишнім співробітником зовнішньої розвідки КДБ СРСР, який довгий час жив у Чехії і контролює мережу агентів російської агентури.

куликов

Мітрюков Михайло Петрович, 1959 року народження, в 1981 році закінчив Іжевський механічний інститут (наукова база концерну «Калашников»). За оперативною інформацією, Мітрюков М.П. є кадровим співробітником Першого головного управління КДБ СРСР. Згідно з російськими реєстрами, Михайло Петрович Мітрюков раніше значився директором ряду компаній в Москві, зокрема ТОВ «Дослідно-механічний завод». У Чехії Мітрюков М.П. і його дружина Ольга Мітрюкова зареєстрували 26 компаній з ознаками фіктивності.

куликов

Ще один бізнес-партнер Кулікова і Мітрюкова - Дмитро Зусманович, прихильник «русского мира». Проти Зусмановича РНБО України в жовтні 2022 року запровадило санкції за підтримку російської агресії.

З  Чехії журналісти отримали інформацію від колег про те, що Куліков неодноразово відвідував офіс ALVEL в Празі на вулиці вул. Оплеталова 37 та має тісні ділові стосунки з цією російською компанією.

куликов

Офіс ALVEL в Празі, куди Куліков постійно приходе

куликов

Куліков в Росії

В   ході збору відомостей про Кулікова стало відомо, що довгий час у нього був бізнес в РФ. Куліков був власником ВАТ «Енергія Липецька», яке було зареєстровано в селі Грязі Липецької області. Судячи з усього , АТ «Енергія Липецьк» було фіктивним, як і весь бізнес Броніслава Кулікова.

куликов

Офіс компанії Кулікова в Росії

Юридична адреса АТ «Енергія Липецьк»: Росія, Липецька область село Грязі, вул.Некрасова, 1А.

«Енергетична корпорація» Броніслава Кулікова в Росії показово була зареєстрована в занедбаному сільському магазині.

Куліков в Україні

Восени 2021 року в ЗМІ були опубліковані фоторепортажі з XIX Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е». Там Куліков поспілкувався з Надзвичайним і Повноважним Послом Чеської Республіки Радеком Матулою (Radek Matula, Velvyslanectví Ceské republiky v Ukrajine ) в кулуарах форуму. Ну як поспілкувався? Просто це була замовна фотосесія, яку оплатив Куліков і яка має ознаки спецоперації з   його боку. Такі фото є статусними і служать для справлення враження на наївних фінансових донорів. Спосіб примітивний, але практично не дає збоїв в діяльності шахраїв та спецслужб. Ціна питання за фотографа всього 100 USD. Проте ефект вражаючий: Куліков обмінюється думками з Послом європейської держави. Галантерейник та кардинал – це сила! У тих, хто в темі, такі фокуси викликають тільки посмішку.

куликов

Останні два роки Куліков проявляє активний інтерес до контрактів з «Енергоатомом». З огляду на те, що вже доведено факти фіктивної підприємницької діяльності Кулікова і його компанії BRESSON, виникає інше питання. Що потрібно Кулікову від «Енергоатому»? Гроші? Статус? Або щось інше?

Для того щоб відповісти на ці питання, слід знати, чим займається Куліков в Києві, коли приїжджає туди. Куліков постійно зупиняється в одному з київських готелів в центрі міста, де проходить більшість його ділових зустрічей і переговорів

Бізнес Кулікова в Україні тісно пов’язаний з групою людей, які мають власні компанії, компетенції та адміністративний ресурс

куликов

Нестеренко Роман В’ячеславович, спільник, власник і адміністратор групи "хижацьких компаній". Разом з Куліковим вони крали гроші інвесторів на фіктивні проекти з «Південмаш» (Дніпро). Сума збитків для інвесторів була в межах 90 000 000 грн. Свого часу Броніслав Куліков та Роман Нестеренко «присмоктались» до ракетно-космічної галузі, конкретно до «Південмаша».

куликов

В схемі розкрадання коштів європейських інвесторів були задіяні тодішній голова ДКАУ Володимир Усов та компанії Кулікова ТОВ "ВП "ДЕТАЛЬ ВАГОН", ТОВ "ВРП "УКРВАГОНМАШ", КОРПОРАЦИЯ ДЕТАЛЬ ВАГОН ГРУП. Примітно, що в 2020 році тодішній голова ДКАУ Володимир Усов робив те, що можна вважати саботажем та спробами знищити українську ракетно-космічну галузь. Аналіз реалізації товарів і послуг ПІВДЕНМАШу в період з 01.06.2019 по 01.2020 (до призначення Усова В.В. керівником ДКАУ): Профільні продажі – товари та послуги з високою доданою вартістю (ракетна техніка та комплектуючі до неї). Непрофільні продажі - товари і послуги для оренди, харчування, проживання, комунальних платежів і т.д. До призначення директором ДКАУ В.В. Усова 96% реалізованої продукції ПІВДЕНМАШу становили вироби з високою доданою вартістю: блоки головних двигунів (РД, БМД) і комплектуючі для ракетної техніки. З моменту призначення В. В. Усова керівником ДКАУ та заходу туди Нестеренко Романа (був радником голови ДКАУ Усова) та Броніслава Кулікова статистика продажів по ПІВДЕНМАШу як основного підприємства галузі дає негативні показники з точки зору співвідношення профільних і непрофільних продажів. Профільні продажі ракетної техніки та комплектуючих до неї знизилися більш ніж на 60 відсотків, різко зросли непрофільні продажі (суборенда, харчування, проживання тощо). У зв’язку з цим намітилася стійка тенденція штучної збитковості, яка здійснювалась під керівництвом ДКАУ Усова В.В. Під час аналізу виступів Усова В.В. на посаді керівника ДКАУ були застосовані елементи мовно-правової експертизи (не експертного висновку) з метою виявлення закликів та дій, які формально можуть містити ознаки злочину, передбаченого ст.111 КК України «Державна зрада» у вигляді зниження обороноздатності України. Інтерв’ю Усова В.В. від 25 травня 2020 року Соні Кошкіной. Тези Усова В.В., які він публічно озвучив:

Тези Усова В.В., які він публічно озвучив:

1. Галузь перебуває в стагнації, оскільки є збитковою.

2. Збитки виникли тому, що керування не є грамотним.

3. Вихід з кризи - передача ракетно-космічної галузі в приватні руки

4. Якщо космічна галузь не буде передана в приватні руки в найближчі два роки, то все розвалиться повністю.

Кому вони хотіли передати ракетно-космічну галузь на відкуп, тепер під час війни зрозуміло – всіляким Куліковим та Нестеренко. Тобто під російський контроль.

"Південмаш" профильні/непрофильні продажи з 01.06.2019 до 02.2020 (до Усова В.В.)

куликов

"Південмаш профильні/непрофильні продажи з 02.2020 (голова ДКАУ Усов В.В.)

куликов

Інфографіка дає чітке розуміння процесів в ракетно-космічної галузі під час керівництва Володимира Усова. Оце і є класичний саботаж, по результатах якого розвалюються цілі сектори економіки і стає можливим наступний етап гібридної війни – пряма військова агресія

Ще дві ключові особи, які разом з Куліковим вирішують свої питання за рахунок ядерної галузі в Україні.

куликов

Лубів Микола Іванович, державна служба, заступник директора УНТЦ. Адміністративний ресурс і корумповані точки входу. Спільник Кулікова, що займається розкраданням грантів з США в сфері атомної енергетики.

куликов

Когут Юрій Іванович, точки входу в корупцію, адміністративно-інформаційний ресурс. Цікаві відомості про освіту Когута Ю.І.

  • Одеський електротехнічний інститут зв’язку (радіофакультет);
  • Військова Академія (факультет керівного складу), г.Ленинград;
  • Аспірантура Військової Академії (факультет керівного складу), м.Москва;
  • Московський інститут міжнародного бізнесу при Всеросійської Академії Зовнішньої Торгівлі (Спеціальність «Економіка і організація зовнішньоекономічних зв’язків»);
  • Дипломатична Академія МЗС Росії (Курс «Організація і управління у сфері зовнішньоекономічної діяльності»);
  • Академія народного господарства при Уряді Російської Федерації

Встановлено, що в 2003 році засновником 100% ТОВ "СІДКОН" стала компанія "Спеціальна інформаційна служба" (Російська Федерація, м. Москва, генеральний директор Меркуленко Віталій Альбертович). 

куликов

Ймовірні Куратори Когута і Кулікова:

куликов

Генерал КДБ СРСР Прилуков Віталій Михайлович, помер в червні 2022 року, колишній бенефіціар ТОВ «Спеціальна інформаційна служба» (Москва, Росія). Дочірнє підприємство в Києві – ТОВ «СІДКОН», директор Когут Юрій Іванович.

куликов

Генерал КДБ-ФСБ Кудімов Олександр Вікторович. Президент «Співдружності аспірантів вищої школи КДБ СРСР - ад’юнктури Академії ФСБ РФ». Нинішній бенефіціар - ТОВ "Спеціальна інформаційна служба" (Москва, Росія). Активно приймає участь в роботі «Фонда підтримки співвічитзників за кордоном» (засновники МЗС РФ). Цей фонд веде підривну діяльність в країнах Європи під брендом «русского мира».

куликов

Когут Юрій Іванович. У минулому він був викладачем спецдисциплін в школі КДБ СРСР в Свердловську. Що про нього відомо?

У 1991 році Юрій Іванович Когут разом із двома своїми колегами Когутовим і Бісагою з числа викладачів школи КДБ СРСР в м.Свердловську приїхав до Києва і почав займатися бізнесом. Когут Ю.І. отримав гроші на бізнес від австрійської резидентури КДБ СРСР в розмірі 400 000 австрійських шилінгів. Згодом компанія «СІНС-Україна» ( «Спеціальна інформаційна служба» з головним офісом в Москві, Акціонери Прилукова - генерал-лейтенант, колишній заступник голови КДБ СРСР і генерал-майор КДБ СРСР Кудімов) розвинулася та почала продавати інформаційні послуги українським підприємствам, в тому числі і в оборонній галузі.. У червні 2022 року помер Прилуков, залишився тільки один акціонер - Олександр Вікторович Кудімов. Інсайдер розповів, що Когут, Кудімов і Прилуков знали один одного по роботі в Ленінградському управлінні КДБ СРСР і до сих пір дружили. У цьому тріо Когут Ю.І. завжди займав посаду підлеглого. На сьогоднішній день Когут Ю.І. відвідує різні семінари і форуми в Європі і Мінську, які організовує ФСБ РФ. За інсайдерською інформацією, Юрій Когут, як і ряд інших старих чекістів, був нагороджений орденом РФ «За заслуги» (було оголошено, що це закритий указ). Орден вручав один з колишніх командирівов підрозділ «Альфа» КДБ СРСР. Примітно, що загальний настрій учасників форуму - пенсіонерів КДБ СРСР було піднесено і при нагородженні всі вони відповідали «Служу Радянському Союзу!».

куликов

Компанія Когута Ю.І. "СІДКОН" реалізує послуги автоматизованої інформаційно-пошукової системи "Айсберг" для низки оборонних та стратегічних підприємств України, зокрема "Укроборонпрому", Житомирського бронетанкового заводу та аеропорту "Бориспіль". Варто розуміти, що всі запити клієнтів через систему «Айсберг» зберігаються, систематизуються, аналізуються і потім можуть відправлятися в Москву. Вихідний код (source) цієї програми був написаний в Москві. Наприклад, Укроборонпром перевіряє своїх нинішніх або потенційних контрагентів, а також своїх співробітників. Скільки цієї секретної інформації може потрапляти в Москву – можна тільки гадати. ТОВ «СІДКОН», який не має доступу до державної таємниці, потенційно має можливість отримувати необхідну Москві інформацію про стратегічні підприємства України. Малоймовірно, що людина, яка здобула управлінську освіту в Москві та Ленінграді, захоче опікуватися українською державністю та інтересами українців. З такою прихильністю Когута до всього російського одне риторичне питання - чи є у нього російський паспорт?

Як вдалося з’ясувати, Куліков і Когут останні декілька місяців шукають можливості отримати технічну документацію по водо-водяним реакторам, котрі використовуються в українській ядерній енергетиці. Слід зауважити, що така документація має гриф секретності і тому такі дії, якщо це правда, слід розцінювати як шпигунство в умовах воєнного стану. Пазли цієї схеми складаються один до одного, припущення переростають у впевненість. Впевненість в тому, що в Києві понад 30 років працює ворожа резидентура. В майбутньому історики дадуть назву руйнівним процесам, в яких приймали участь чекісти: мабуть його назвуть «чекизм». Основні риси цього смертельно небезпечного феномена: корупція як інструмент гібридної війни, зрада свого народу, шахрайство та цинізм.

куликов

Ян Ербен спільник Куликов

Для довідки:

Крім того, Куліков і Когут з літа 2021 року активно просувають в бізнесовому середовищі тему атомної енергетики, намагаючись залучити потужних спонсорів. В Чехії по цім питанням Кулікову допомагає колишній перший секретар Посольства Чеської Республіки Ян Ербен. Для переконливості в ошукуванні інвесторів вони зробили таку собі Європейську асоціацію енергетичної безпеки. В цьому питанні вони намагаються придати їй статус поважного міжнародного експертного осередка з питань ядерної безпеки. Як повідомили інсайдери з бізнес-середовища Києва та Дніпра, Куліков їм настирливо пропонував долучатися в якості інвесторів в спільний проект зі Skoda JS з виробництва палива для ВВР (водо-водяні реактори).

Компанія Skoda JS, дочірня компанія російської корпорації «Объединенные машиностроительные заводы», в даний час проходить процес заміни формального власника.

Цитата:

Підконтрольна "Газпромбанку" група "Об’єднані заводи важкого машинобудування" (ОМЗ), вийшла зі складу чеської компанії Skoda JS a.s. і ряду її дочірніх компаній, повідомив "Ведомостям" представник ОМЗ. 100% акцій було продано фінансово-інвестиційній групі Wood & Company Financial Services a.s., що діє в інтересах найбільшої центральноєвропейської енергетичної компанії CEZ.

Заступник голови правління "Газпромбанку" Тигран Хачатуров, слова якого передала прес-служба, пояснив, що рішення про продаж Skoda JS було прийнято "на тлі накладених на компанію санкційних обмежень та інших юридичних ризиків".

Все це свідчить про те, що Броніслав Куліков тісно пов’язаний як з російськими корпораціями, так і з російськими спецслужбами.

Куліков і колабораціоністи

Україна важко переживає російську агресію, яка багато в чому була пов’язана із забрудненням усіх сфер діяльності російською агентурою. Крім адепта так званого «русского мира» Зусмановича, у Кулікова існує ще один цікавий зв’язок. Деякий час він фінансував діяльність партії «Союз лівих сил» сумнозвісного Василя Волги, агента ФСБ.

куликов

Куліков в Києві. Енергоатом

Приїжджаючи до Києва, Броніслав Куліков активно шукає точки входу в структуру «Енергоатому», проводить закулісні зустрічі з чиновниками української атомної енергетики. У сферу інтересів Кулікова та його компанії «БРЕССОН Україна» попали Інститут проблем безпеки атомних електростанцій, ряд співробітників Запорізької та Рівненської АЕС, Інститут фізики НАН України, Інститут гідробіології НАН України. Що шукає там Куліков? Які його справжні інтереси?

Примітно, що Броніслав Куліков раніше займався торгівлею деревиною, будівництвом вагонів - взагалі, був спритним посередником і не більше . А потім він робить карколомний кульбіт і починає цікавитися таким специфічним видом діяльності, як атомна енергетика. На думку фахівців в області атомної енергетики, бізнес там можна розділити на дві частини: мирний атом і збагачення ядерних матеріалів. Обидва чинника є статусом світової технологічної держави і фактично є закритим клубом зі своїми правилами, ієрархією і ключовими гравцями. Просто так ніхто не буде мати з вами справу в   атомній енергетиці тому, і це головний принцип, що потрібні глибокі спеціалізовані знання та профільний досвід. Броніслав Куліков, який навіть не має закінченої вищої освіти, але має нахабство і добре підвішеного язика, цілком ймовірно виконує завдання своїх московських кураторів – отримання доступу до секретної інформації в сфері атомної енергетики в Україні, саботування і зрив будь-яких проектів в цій сфері шляхом їх компрометації. Іншого пояснення таким діям Кулікова не існує.

Показово, що в серпні 2022 року Броніслав Куліков створив в Києві компанію «БРЕССОН Україна», ЄДРПОУ 44697566. Директором в цій компанії є Терещенко Роман Володимирович, який, крім українського паспорта, має ще й російське громадянство і бізнес в окупованому Криму та Москві. В яких проектах в атомній енергетиці буде запущена ця, власне, російська компанія? Питання залишається відкритим.

Таким чином з’ясовується наступне: Броніслав Куліков та його спільники прагнули долучитися до діяльності стратегічних оборонних галузей: ядерної енергетики та ракетно-космічної галузі. І у всіх випадках діяльність Броніслава Кулікова була вкрай негативна для України.

Загалом, картина по Кулікову і «Росатому» зрозуміла. І «Росатом» і Броніслав Куліков є вкрай токсичними субстанціями. Наш консультант, старий та досвідчений військовий прокурор сказав по цій ситуації: «Пустили лиса в курятник...»

Не виключено, що особи, згадані в статті, побажають звернутися до суду для захисту своєї «ділової репутації, честі та гідності». Ну що ж... Це було б бажаним та цікавим продовженням журналістського розслідування))).

 Автор: Дмитро Жовніренко