Ще раз про битву з харчовою мафією: як телеграм-канали використовують для тиску на суд

міноборони,ніколаєнко,закупівлі,харчування

Судова війна навколо нових критеріїв закупівлі харчування для військових триває. Станом на кінець минулого тижня 5 позовів судді апеляційного суду залишили без розгляду . Здебільшого Державному оператору тилу їх вдалося відбити через порушення процесуальних вимог до позовів опонентами.

За одним з позовів суддя взяла самовідвід. У понеділок автоматичний розподіл має визначити іншу суддю, яка вже заново встановить час засідання.

Судові позови не впливають на продовження процедур на Prozorro. Втім, це не значить, що рішення суду буде обов’язково на користь ДОТ. Донині суди дійсно в подібних процесах ставали на користь Міністерства оборони.

Втім, як свідчать матеріали найскандальнішої справи проти суддів в історії України – справи Князєва – якщо знаходиться суддя, який може дати слабину, то для нього та його рішення створюють потрібне інформаційне тло.

Масова інформаційна атака на ДОТ почала здійснюватися після відхилення скарг постачальників, одночасно з подачею скарг до суду.

У попередньому матеріалі автор вже аналізувала, чому закиди "експертів" щодо того, що закупівлі від ДОТ призведуть до здорожчання закупівлі на 10 мільярдів, – це просто маніпуляція.

Якщо коротко, автори блогів порівняли стартову ціну ДОТ з тим, до якої межі її опускали постачальники на попередніх торгах. Наразі початкова ціна ДОТ нижча за ціну колегіального органу на попередніх торгах. Але автори вкиду продовжують розганяти саме цю тезу.

Так само як і те, що критерії написані під ритейл, і тому у вимогах є пункт про наявність РРО. Насправді ж критерії, які виходять з чинного законодавства, писались геть під іншу модель закупівлі – коли постачальниками мали б бути виробники. Але цей процес був ефективно провалений середньою ланкою міністерства оборони та КСЛ, поки вище керівництво входило в курс справ.

Але зараз "потерпілі" від нових правил ДОТ намагаються переконати суд у тому, що це не ринкові методи конкуренції і створення преференції для однієї групи перед іншою.

При чому, як свідчать матеріали зі справи Князєва, такий тип боротьби доволі поширений у практиці судових баталій.

Ось, наприклад, уривок розмови адвоката Горецького за 6 березня з його партнером про те, як можна впливати на суди та прокуратуру за допомогою телеграм-каналів та преси:

Горецький: "Просто когда много задач прилетает. Да? Они в недоумении, что происходит. А если бы они знали? Что тут не все просто и однозначно. Да? Все по-другому. Я, что говорю вседа. Надо донести …средней ланке судебной, прокуратуре и полиции эту объективную информацию. Это делается с помощью телеграм-каналов, с помощью прессы. Не важно какой прессы. Вообще не важно. Просто информационно. Да? Потом этот же прокурор, почитав телеграм канал, думает, ну-ка я проверю эту информацию. Проверяет и охреневает. Ой? Епт твою мать, а оказывается там есть инвестиции. У меня часто, на уровне зам генерального, просит, лично он меня просит, чтобы я в телеграм-канале разместил информацию. Я говорю: "Зачем? Ты что не можешь?" — "Мне так легче. Потому что есть другая информация в телеграм-канале. А если есть альтернативная, мне уже легче расследуется"

Рудометкін: Угу.

Горецький: Вот, вот.

Рудометкін: Ну хорошо, сейчас дам команду пиарщикам, пусть запустят на среднем.

Скрин розмови адвоката Горецького і його партнера Рудометкіна

Горецький: Потому это важно. Надо, у нас там тоже есть свои пиарщики. Там телеграм-каналы ведут. Нет, тогда свои делайте. Но так чтобы оно там пару дней покрутилось.

Рудометкін: Угу, хорошо.

Горецький: И тут неважно – бульварная или не бульварная. Тут важно массовость. Важно, чтобы оно дошло туда. Мне сбросили, мы там дальше перебросили. Друг другу поперебрасывали. Уже читают. Уже все читают. А потом проверяют.

Скрин розмови адвоката Горецького і його партнера Рудометкіна

Цих двох уривків з діалогів достатньо, щоб зрозуміти принцип гри.

У контексті Міноборони це працює перманентно, як тільки учасникам ринку починає не подобатись зміна правил.

Щоправда, варто відрізняти такі випадки як спільну боротьбу з наслідками 335-ї постанови Кабміну та відповідними висновками ДАСУ і вузькокорисні інтереси.

Під час кожних торгів щодо харчування спостерігається однакова картина – учасники подають скарги, їх не задовольняють, вони ідуть у суди і включають інформаційний елемент.

Зараз вочевидь, крім підсвічування особистої історії родини Арсена Жумаділова в Криму, ця боротьба буде акцентуватись на тому, що агенція і її торги будуть дорожчі за роботу колегіального органу.

Тому треба повернутись назад і пояснити, заради чого все це робиться і чому.

Повернення тилового забезпечення до торгів на Prozorro після скандалу з яйцями по 17 дало змогу зекономити 8 мільярдів бюджетних грошей загалом і 3,8 мільярда безпосередньо на харчуванні.

Але це не змінило склад учасників торгів. У принципі усунення того чи іншого гравця не є завданням міністерства. Але є інший аспект цього процесу.

І саме його треба акцентувати.

Закупівля за каталогом у 409 позицій призвела до створення закритої групи компаній-перекупників, які отримували мільярдні контракти і свою маржу з них.

Можливо, і такий вид бізнесу може існувати, але не в країні, де для того, щоб купити боєприпаси, перерозподіляють гроші на зарплати військових.

Звіт Рахункової палати показав, що компанії-посередники не поставляли самі товари до військових частин (це робили їхні підрядники). А ціни при цьому були значно вищі порівняно із закупівельними.

Наприклад, ТОВ "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ", яка також належить родині Гринкевичів, купувала групу молочної продукції у ТОВ "МО ЛК ОМ".

Родина Гринкевичів

У результаті аудиту Рахункової палати виявлено, що сметана 15-20 % закуплена за ціною 87,09 грн за кг, а поставлена за ціною 144,0 грн за кг, що на 56,91 грн або 39,52 % дорожче. Молоко ультрапастеризоване 2,5 % закуплене за 33,00 грн/кг, поставлено за 45 грн/кг, що дорожче на 12,0 грн/кг (26,67 %).

Нагадаю, що навесні 2022, в найстрашніші місяці війни ТОВ "ПРЕМІУМ КОМПАНІ" (належить до групи Тетяни Глиняної) та ТОВ "Військсервіс волонтер" (її головний конкурент) підняли ціни на воду з 8 до 15₴ При цьому умови вказаних договорів передбачали мінімальну кількість замовлення – не менше 20 тонн води на одну точку, що створило передумови для замовлення військовими частинами з невеликим особовим складом, по суті, нікому не потрібної води, але саме в цих постачальників.

Натомість на останніх торгах Міноборони купило воду напряму в "Оболоні" за 3.90

Маючи велику маржу, компанії-постачальники при цьому не гребували не платити кошти своїм підрядникам.

Кілька тижнів тому Громадська антикорупційна рада при Міноборони отримала лист від компанії-посередника, якій група Гринкевичів не заплатила 5 мільйонів.

Як виявилось, вона така не одна – є ще виробник ковбас, який не отримав 17 мільйонів.

При цьому виробник має склади, навантажувачі, персонал, РРО. Але він не може зайти на торги. Тому що хтось на смерть стоїть за одномоментну закупівлю за каталогом.

При цьому ніхто насправді не постачає весь каталог. Він просто створює зручну рамку. Найбільш використовуваними з каталогу є всього 26 найменувань продуктів, що становить 6 % асортименту. Водночас вказані 26 найменувань становлять понад 80 % загального обсягу поставок та до 75 % вартості послуги.

Найбільше замовляються такі продукти: консерви "Свинина тушкована" – 9,53 %, "Яловичина тушкована вищого ґатунку" – 8,68 %, вода бутильована – 5,78 %. Яйця – в районі 1%.

При цьому поставлені товари в низці випадків є неякісними.

Зіпсовані мандарини, які постачають у ЗСУ

Здається, цих прикладів мало би бути достатньо, щоб переконати всіх, що держава має перейти на прямі закупівлі у виробника.

Але поки вона цього не може зробити через штучні перепони від зацікавлених осіб. Якщо ви не розумієте, хто ще опирається, ось вам ще одна історія.

Один з постачальників мав привезти у військову частину три тонни товару. Натомість отримав від начпрода "цікаву пропозицію" привезти тільки дві, а за третю розділити гроші.

Це ще один аргумент до зміни системи і прибирання контакту начпрода та постачальника взагалі, бо цю корупцію ніхто не виловить ніколи.

Як повідомили джерела видання в правоохоронних органах, ТОВ "АРХІМАГІР", ТОВ "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ", ТОВ "ГАРНА СТРАВА", ТОВ "ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ", ТОВ "С-РОСТОК", ТОВ "ЮНІОР ПРОДУКТ", ТОВ "РЕСУРС-СЕРВІС КМ", ТОВ "ВІЙСЬКСЕРВІС-ВОЛОНТЕР", ТОВ "АРМІСЕТ" у 2022 році використовували для реєстрації ІР-адресу: 192.168.1.253 (м. Амстердам), яку ТОВ "РЕКТАН" та ТОВ "С-РОСТОК" використовували у 2015 році. Тобто те, що уявлялось ЗМІ як окремі групи, насправді на рівні доменів було одним організмом. Згідно з допитами працівників Міноборони, певні особи були представниками декількох суб’єктів господарювання.

Але замість цього вам масово розмножили сльози, що ДОТ вимагає від постачальника складів і це умова під ритейл.

ДОТ не зміг організувати ті торги, які чекали, тому що Командування сил логістики та Департамент ресурсного забезпечення Міноборони не забезпечили йому дані про потрібну кількість продуктів… Бо вони є тільки в постачальників.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ