Норвегія скорочує допомогу для українських біженців

Влада Норвегії вирішила скоротити допомогу для українських біженців з метою зменшення привабливості країни для тимчасового захисту.

Планують скасувати частину виплат для новоприбулих біженців, і ці тимчасові зміни пропонується продовжити до 1 липня 2026 року, йдеться на сайті уряду.

Однією з причин такого рішення є сподівання, що люди, які приїжджають до Норвегії, швидше знайдуть роботу і зможуть самі себе утримувати. Уряд також прагне зменшити потік українських біженців до країни, що є однією з ініціатив, оголошених зимою.

Серед інших змін, запропонованих урядом, було скорочення фінансової допомоги для тих, хто вирішив проживати приватно, а не в центрі прийому біженців, а також припинення покриття витрат на домашніх тварин для новоприбулих.

Уряд також пропонує внести зміни до законодавства, щоб допомогти українським біженцям швидше влаштуватися на роботу, зокрема, як водіями автобусів.

Ці зміни в програмах допомоги українським біженцям розглядаються у багатьох країнах Європи. Наприклад, в Ірландії з 14 березня зменшили виплати для новоприбулих біженців.

Нагадаймо, Фінляндія та Чехія виплачуватимуть грошову допомогу українським біженцям за повернення додому – в Україну, але за певних умов, якщо у першій – потрібно не вимагати надання притулку, то у другій – заборонено повертатись до Чехії більше одного разу.

Своєю чергою Ірландія має намір скоротити соціальні виплати біженцям з України, щоб увідповіднити їх до решти Європи. Біженцям також доведеться за 90 днів шукати власне житло.