Україна та Угорщина підписали угоду щодо посилення експортних можливостей

Читать на русском

Україна та Угорщина підписали угоду щодо посилення експортних можливостей

Україна та Угорщина підписали угоду щодо посилення експортних можливостей

Поки польські фермери продовжують блокаду, Україна та Угорщина домовилися про розширення пропускної спроможності на кордоні. Йдеться про відкриття нового п.п. "Велика Паладь – Надьгодош", а також дозволі порожнім вантажівкам користуватися пунктом "Лужанка – Берегшурань". Це дозволить збільшити обсяги експорту з України через угорський кордон. розвантажить єдиний на даний момент повноцінний вантажний пункт пропуску Чоп — Захонь.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Рішення підписали міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та посол Угорщини в Україні Хеїзера Антала, але проєкт ще має бути ратифікований обома сторонами. Домовленість передбачає:

  • відкриття пункту пропуску "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту;
  • можливість руху порожніх вантажівок масою понад 7,5 тонни в пункті пропуску "ЛЛужанка – Берегшурань".

"Продовжуємо послідовну роботу щодо розвитку західного кордону для посилення експортних можливостей та забезпечення швидкого перетину кордону пасажирським транспортом. Підписані зміни... дозволяють розпочати планування проектних та інфраструктурних робіт для запуску нового пункту пропуску "Велика Паладь – Надьгодош" та забезпечення руху порожніх вантажівок на "Лужанці", – розповів Кубраков.

Окрім того, розглядається будівництво нового вантажного пункту пропуску "Дійда — Берегдароц". Також ведуться переговори щодо спільного митного та прикордонного контролю України та Угорщини. Це дозволить нам прискорити контрольні процедури та зменшити час, необхідний для перетину кордону, пояснив Кубраков.

У міністерстві нагадали, що зараз на кордоні України з Угорщиною діє п’ять автомобільних пунктів пропуску. Пропускати вантажівки масою понад 7,5 тонни може лише "Чоп – Захонь". Поки що туди прямують як завантажені транспортні засоби, так і порожні. Щодня його перетинає на виїзд із України близько 220 вантажівок.