Уряд змінить очільника "Укроборонпрому",

сметанін

Кабінет міністрів затвердив на посаді нового керівника державного концерну "Укроборонпром" Германа Сметаніна.

Як повідомляє ЕП із посиланням на джерела, відповідне рішення оприлюднять 26 червня, а набере чинності воно 28 червня.

За даними видання, уряд затвердив кандидатуру Сметаніна 24 червня. До того він керував харківським заводом імені Малишева.

"Зеленський поставив йому три головні задачі: збільшити кількість виробництва всього озброєння, почистити галузь від корупції і довести до кінця реформу оборонки. Станом на зараз утримання самого концерну без урахування виробництва обходиться у 450 млн грн на рік. Сметаніну поставлять задачу скоротити ці витрати, а відповідно штат управляючої структури, щонайменше на 20%", – пишуть журналісти.

Як зазначають джерела ЕП, чинний глава "Укроборонпрому" Юрій Гусєв провалив ракетну програму: "За даними УП, згідно з новими планами президенту Володимиру Зеленському було обіцяно, наприклад, що уже в травні 2023 року українські ракети "Сапсан" (експортна назва "Грім-2") будуть масово нищити російську військову інфраструктуру в глибині території РФ".

"Гусєв у ракетній програмі був не просто наглядачем як голова концерну, а безпосереднім координатором. Там завал. Є ще "дрон на 1000 кілометрів", але його ніхто не може знайти, де він і хто його випускає. А президент запитує: "Де ракети? Де дрони?", – каже співрозмовник з оточення президента.

Також зазначається, що Гусєв попросив президента перевести його на дипломатичну роботу в одну із країн Європи, з якими Україна має якраз тісні оборонні контакти, але поки що ствердної відповіді від президента Гусєв ще не отримував.