Проблеми між урядовцями, бізнесом та правоохоронцями мають бути зняті,

зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що всі напрацювання щодо відносин влади та бізнесу будуть направлені до Ради національної безпеки та оборони.

Про це голова держави повідомив у вечірньому відеозверненні.

"Урядовці зустрічалися з представниками українського бізнесу. Дискусія непроста, є серйозні питання, є справді складнощі. Я ознайомився з деталями. Попросив зробити необхідні напрацювання, щоб усі складнощі між урядовями, бізнесом, правоохоронцями були зняті", – зазначив він.

За словами Зеленського, "у кожного може бути свій погляд, але під час війни ми маємо бути об’єднані одним завданням – міцністю України, силою нашого суспільства, нашої економіки".

"Усі напрацювання будуть представлені на РНБО", – сказав президент.

За даними Forbes, зустріч відбувалася у змішаному форматі – частина підприємців підключилася онлайн. З боку влади у ній брали участь перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко, віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, старша радниця керівника Офісу президента Дарія Зарівна, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес на тлі арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital.

Як повідомлялося, співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) 18 січня затримали бізнесмена та директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, коли той намагався перетнути українсько-польський кордон.

У його компанії Concorde Capital також повідомили про проведення обшуків без ухвали суду, при цьому співробітники ДБР вилучали документи, які "не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи".

У ДБР звинуватили Мазепу у створенні злочинної організації, які у 2020-2021 роках протиправно заволоділа 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, з метою її подальшої забудови.

ДБР також оприлюднило схему забудови дамби Київської ГЕС, вказавши на ній чотири котеджних містечка загальною площею 219 гектарів, не уточнивши, про які саме 7 га йдеться.

Сам Ігор Мазепа уточнив, що висунута йому підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га. На його думку, розмір застави, яку вимагали для нього прокурори – 700 млн грн – неспівмірний із можливими збитками у цій справі, а сама вона може бути пов’язана з його публічними заявами про тиск силовиків на український бізнес.

Мазепа є одним із засновників громадського руху "Маніфест 42", який закликав українські бізнес-об’єднання до спротиву свавіллю силовиків.

Автор: Юлiя Недашківська