Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування, - опитування

Читать на русском

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування, — опитування

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування , — опитування

Більшість громадян України бажають усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території країни, або проти її використання у своєму регіоні. Водночас є відсоток тих хто воліє бачити мову агресора офіційною там, де живе, або навіть другою державною.

Такі результати показало опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в період 17-23 лютого цього року. Хоча варто зауважити, що вибірка становить лише 1052 респонденти (відповіді давали повнолітні люди, котрі проживають на підконтрольній території).

Згідно з оприлюдненими даними, загалом 66% опитаних сказали, що російську потрібно усунути з офіційного спілкування в Україні. Лише 3% заявили, що ця мова "повинна отримати статус другої державної". А 24% вважають, що російська може стати офіційною мовою в регіонах, де більшість цього бажають.

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування: опитування показало цифри qkxiqdxiqdeihrant

Серед цих 24% респондентів, 15% проти того, щоб російська стала офіційною саме в їхньому регіоні проживання, 7% – "за" і 1% не визначилися із своєю позицією.

Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, українці від моменту здобуття Незалежності демонстрували дивовижно толерантне ставлення до російської мови та російськомовних співгромадян. У 1990-х, 2000-х, 2010-х і 2020-х роках українці в усіх регіонах визнавали, що об’єктивних серйозних мовних проблем у країні немає та, зокрема, нормально ставилися до використання російської у різних сферах. Російськомовні українці разом із українськомовними були на перших місцях за соціальною дистанцією в усіх регіонах (тобто сприймалися найтепліше і найближче).

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування: опитування показало цифри

Навіть окупація Криму та окремих територій Донецької і Луганської областей практично не змінила це ставлення. У 2020 році лише 30% відповідали, що російська мова становить загрозу незалежності, а 50% натомість вважали її історичним надбанням України, яке "варто розвивати" (і в цьому ж опитуванні 57% були переконані, що в майбутньому українці будуть переважно спілкуватися українською мовою).

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування: опитування показало цифри

"Із 1990-х років ми дійсно були свідками процесу формування сучасної української громадянської нації, національної свідомості, у межах якої українська мова ставала все більш відчутним державним символом, проте лишаючи російську присутність та безумовно не заперечуючи право людей спілкуватися цією мовою. Хоча російська влада виправдовує вторгнення тим, що в Україні нібито процвітала русофобія, але фактично критичне ставлення стало наслідком такого жорстокого вторгнення, а не було його причиною", – пояснив Грушецький.

Скільки українців вважають, що російську мову треба усунути з офіційного спілкування: опитування показало цифри

Він також зазначив: треба зберігати розважливість і розуміти, що процес розвитку української мови і її поширення на раніше переважно російськомовних територіях – тривалий і поступовий. Соціолог констатував, що абсолютна більшість населення на всіх територіях України мають спільний фундамент, який сприяє поступовому поширенню української мови.