Бенефіціари локальних тютюнових фабрик ховаються в офшорах,

сигареты,тютюн

В Україні важко знайти власників реальних національних виробників тютюнових виробів, тому що бенефіціарами навіть локальних тютюнових виробництв є іноземні юридичні чи фізичні особи, зареєстровані на Кіпрі чи в інших офшорних зонах.

Про це антитютюновий активіст, виконавчий директор ГО "Життя" Дмитро Купира заявив у інтерв’ю "5 каналу".

Він нагадав, що зараз в Україні працює чотири великі транснаціональні компанії, які представлені в багатьох країнах світу, але також є кілька суто місцевих виробників.

"Теоретично їх можна було б вважати національними виробниками. Разом з тим, виходить дивна ситуація – начебто ми всі знаємо, що це фабрика українського власника. Але її бенефіціар зареєстрований десь на Кіпрі або на іншій офшорній території, де легше приховати власника", – розповів Купира.

За його словами, прибуток від продажів тютюнових виробів в Україні виводять за кордон і міжнародні компанії, і компанії, які вважаються національними виробниками.

З іншого боку, міжнародні тютюнові компанії, на думку Купири, можуть теж претендувати на те, щоб вважатися національними виробниками.

"Адже виробництво цих транснаціональних компаній в Україні, працівники в Україні", – зауважив виконавчий директор ГО "Життя".

Читайте також: Нелегальним ринком сигарет зацікавилися посли G7 і спецпредставник США

Нагадаймо, в Україні працюють чотири міжнародні компанії: British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco, що є одними з найбільших платників податків в країні.

Крім міжнародних компаній, в Україні працювали три значних локальних виробники – "Львівська тютюнова фабрика" (м. Винники, Львівська область), "Українське тютюнове виробництво" (с. Гоща, Рівненська область) та фабрика United Tobacco в Жовтих Водах Дніпропетровської області, діяльність якої була припинена через нелегальне виробництво цигарок. Нелегальне виробництво цигарок цієї фабрики призвело до недоотримання бюджетом 6,5 млрд грн у 2022 році.

За даними системи YouControl, серед основних бенефіціарів Львівської тютюнової фабрики є кіпрська компанія Tabinvest (Cyprus) Limited.

Автор: Михайло Орлюк